Cateva curiozitati corsicane

Citind despre Corsica in ultima vreme am descoperit cateva curiozitati care s-ar putea sa va placa. Un fel de western de vacanta :))

1. Capul de maur de pe drapelul corsican

Drapelul dateaza din vremea lui Pascal Paoli, 1755, si reprezinta un maur purtand o bandana alba. Se pare ca originea lui se regaseste in vremea dominatiei aragoneze, din secolul XIII, in timpul lui Petru de Aragon. Conform unei legende, un domn maur ar fi rapit o tanara virgina corsicana. Logodnicul acesteia a pornit sa se razbune si a reusit sa il omoare pe maur plasandu-i capul pe varful unei lancii. Se pare ca initial bandana se afla pe ochii maurului insa Paoli ar fi cerut ca ea sa fie plasata pe capul acestuia si ansamblul sa reprezinte eliberarea poporului corsican.


2. Vendetta corsicana

Reprezinta o forma de justitie, in afara celei organizate de Stat, prin care o familie razbuna o ofensa primita de la o alta familie printr-o serie de acte care se inlantuie in timp. Ea apare in cateva opere literare printre care Colomba lui Prosper Mérimée sau Vendetta lui Maupassant. Cateodata aceasta forma de razbunare isi avea sursele si in sentimentul de a fi neindreptatit de catre Statul insusi.

3. Corsar - corsican?

Mi-am pus intrebarea daca exista vreo legatura etimologica intre cuvintele corsar si corsican. Ei bine, se pare ca niciuna. Corsarul nu era un pirat obisnuit ci un conducator de nava care era autorizat sa atace si sa jefuiasca navele inamice. Etimologia vine de la 'corso' - cursa sau curs, itinerariul prestabilit al navei.

4. Primul drept de vot pentru femei

In 1755, tot Pascal Paoli este cel care adopta prima constitutie corsicana in care afirma suveranitatea poporului si recunoste dreptul la vot al tuturor persoanelor peste 25 de ani printre care femeile care puteau alege delegatii locali pentru Dieta (un fel de parlament).


Comentarii