Cele mai tari descoperiri medicale in 2011

Time magazine publica, la fel ca in fiecare final de an, Top 10 everything in 2011.
Pentru ca , asa cum spuneam, imi plac bilanturile, probabil ca voi reproduce aici cate ceva din informatiile gasite in top.

Cu ce altceva as fi putut sa incep decat cu descoperirile medicale. 2011 pare un an interesant la capitolul acesta:

1. Crearea celulelor stem  - se utilizeaza SCNT (somatic cell nuclear trasnfer) pentru a fuziona materialul genetic dintr-o celula adulta cu cel dintr-o celula ou si apoi se asteapta diviziunea. Procedeul este asemanator celui prin care s-a clonat oaia Dolly. Varsta genetica a lui Dolly era insa varsta genetica a mamei ei iar scopul acestui experiment este crearea de celule stem - celule tinere din care se pot genera ulterior diverse tipuri de celule mature. E drept ca celulele create in urma experimentului contin cu 50% mai multi cromozomi decat celula umana matura dar acesta reprezinta doar primul pas.


2.Primul vaccin contra malariei - trialul s-a efectuat in Africa sub-sahariana unde anual milioane de copii sunt infectati cu Plasmodium malariae. Desi trialul nu este inca terminat, pana in prezent s-a raportat o eficienta de 57%. Printre sustinatorii proiectului se afla si Fundatia Bill si Melinda Gates.

3.Utilizarea tratamentului anti-HIV ca preventie - doua studii diferite au venit in sprijinul acestei ipoteze. Unul dintre ele a fost efectuat pe femei si barbati heterosexuali carora li s-a administrat Truvada, un antiretroviral pe baza de tenofovir si emtricitabina., si care au devenit mai putin pasibili de a contacta boala, celalalt a fost efectuat pe cupluri in care unul dintre parteneri era infectat si celalalt nu.  Transmisia virusului a fost redusa cu 73% dupa 3 ani de tratament.

4. Piramida alimentara transformata intr-o farfurie - am mai scris despre cum arata farfuria ideala cu mancare sanatoasa dar am preferat varianta mai intuitiva de la Harvard. Topul include desigur varianta oficiala.

5.Organe dezvoltate in laborator - Dr. Atala a creat o uretra implantand celule umane pe o matrice biodegradabila.

6. Legatura dintre Fusobacter si cancerul de colon - pana acum nu exista un agent bacteriologic implicat in acest cancer cu atata vehementa cu cat, spre exemplu, Helicobacter pilori este incriminat de catre unii cercetatori in cancerul de stomac.

7.Pilula pentru slabit - o combinatie intre fentermina, o substanta inrudita cu amfetaminele cu efect de scadere a apetitului si crestere a catabolismului, si topiramat, o substanta antiepileptica ce are efect prin scaderea apetitului si modularea activitatii unei portiuni din creier responsabila de pierderea ponderala. Efectele pe termen lung necunoscute desi... se pierde  cam 10% din greutate intr-un an...

8. Detectarea prezentei cancerului in miros - ma rog, nu cred ca e chiar o descoperire aplicabila maine dar poate peste cativa ani va genera teste noi de depistaj. Un cercetator german a dresat cainii sa recunoasca pacientii neoplazici prin ... amusinare. Sensibilitate 71%. Valori fals pozitive 7%. Impresionant, nu? dar nu cunoastem mecanismul.

9. Testarea varstei genetice in saliva - recuperarea materialului genetic doar partial distrus prezent in saliva si evaluarea sa.

10. Catepsina S predictor al decesului - un studiu pe 2000 de indivizi de-a lungul a 12 ani a aratat ca pacientii cu valori crescute ale catepsinei S au un risc mai mare de deces.

Comentarii

  1. A propos ca ati vorbit de ultimele descoperiri, printre care si legatura dintre Fusobacter si cancerul de colon, pentru cine doreste sa se informeze despre cauzele acestei boli, se pare ca, constipatia prelungita (ani de zile) poate fi un factor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa cum poate fi si un simptom daca e mai recenta :) dar astea sunt detalii care nu cred ca isi au locul neaparat aici :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu