Clatite si McDonalds

Nu mi-am modificat gusturile culinare si nu va trimit la McDonalds, nici nu va dau retete de clatite. Dimpotriva , va vorbesc despre indicatori economici. Sa zicem ca economia nu e punctul meu forte si indicii astia economici de ultima generatie :) ma ajuta sa inteleg cate ceva despre puterea de cumparare :)
Asadar, astazi, rapid, doua grafice din The economist.:)

Big Mac index se foloseste de mult si este utilizat pentru a arata pretul de cumparare a unui cos de produse in diferite tari raportat la pretul standard in SUA de 4.20$. Puteti sa vedeti ultima estimare in chartul alaturat, stiind ca euro si cateva alte monede europene au scazut fata de dolar in ultimele 6 luni. Detalii in articolul din The economist.

Cat despre clatita, e ceva nou. In multe tari (catolice) traditia spune ca in ultima saptamana inainte de post se mananca foarte gras, cat se poate de gras si consistent ca sa tina pe toata perioada postului. Cu aceasta ocazie se prepara clatite. Reteta dupa care le-a preparat The economist este cea oferita de Delia Smith (pt aproximativ 130 clatite). Dupa aflarea ingredientelor, cei de la revista au studiat pietele ca sa afle cat costa pregatirea acestei cantitati in diferite tari. Mai multe detalii in articolul despre clatite.








Concluzia 1: Elvetia e scumpa :)
Concluzia 2: O lectie de economie pe saptamana e binevenia
Concluzia 3: mancati light :)

Comentarii

  1. Elveția e scumpă dacă nu ești elvețian, luxemburghez sau din Qatar. Bănuiesc că Liechtenstein e tot pe acolo, dar nu am verificat ;)

    Altfel, dacă ai salariu elvețian, Elveția nu e atât de scumpă...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, nu e chiar atat de scumpa... dar totusi. N-am acum linkuri la dispozitie insa toate informatiile spun ca imobiliarele si mancarea (la restaurant) ar fi tare piperate...
    Pe de alta parte de-abia astept sa fac o vizita ca sa ma conving si singura :) chiar daca in detrimentul bugetului...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu