Cultura face diferenta

Nu cred ca aveam mai mult de 5-6 ani cand am interiorizat acest crez: cultura face diferenta. Invatasem sa citesc de vreun an sau doi, parintii mei citeau mult si discutau adeseori cartile citite, prietenii lor citeau la fel de mult, in casa rasuna muzica, de multe ori clasica, si... locuiam intr-un apartament de doua camere in Berceni. La vremea aceea ma apucasem temeinic de citit mitologie - devoram tot de la Mitru la Kun - pe care o discutam apoi in detaliu cu un unchi avocat. Sigur, nu erau tocmai dialogurile lui Platon dar ... era ok si asa :) Aveam un grup de prieteni din cartier cu care un pic mai tarziu, prin clasa I, am inventat jocul de-a zeii si zeitele. Cu unii din ei am avut tentative de a merge la cercul de teatru sau la cel de pictura in timp ce cu altii competitionam la scoala pentru nota zece. Copiii violenti, cei care vorbeau urat si cei rautaciosi erau exclusi automat din societatea noastra.

Sigur ca lucrurile n-au fost mereu asa roze (pentru parinti) ca in anii aceia... Dar cumva, daca ti se inradacineaza profund ideea aceasta, nu prea gasesti usor evadare.

Puteti sa-mi spuneti ca sunt "naiva" dar respectul meu pentru oameni este supus si acestui slogan. Poate ca astazi avem mai multe contraexemple decat exemple in sprijinul sau. Cel putin daca deschideti televizorul sau un numar mare de publicatii... In schimb, daca hotariti sa participati la Festivalul International de Teatru de la Sibiu in acest an, organizatorii s-au hotarit sa va transmita ceea ce mentioneaza titlul acestui post.

La provocarea Cristinei Bazavan, am decis sa fac un mic brainstorming, sa adun exemple cum ca totusi CULTURA FACE DIFERENTA

1. Abordarea academica

La Grandes Ecoles de Paris cu profilurile stiinte politice, economie, management (sunt acele scoli despre care se spune ca reprezinta un tichet spre clasa conducatoare a Frantei si Europei), examenul de intrare cuprindea pana in 2012 o dizertatie de cultura generala. Incepand din acest an, dizertatia la intrare a fost inlocuita cu un curs de 1-2 ani de cultura generala care patrunde mai profund in amploarea fenomenului. Detalii in articolul din Le Monde.

2. Abordarea pragmatica

Cultura generala poate fi un detaliu elementar in business international si tranzactii bursiere. O buna cunoastere a geopoliticii poate ajuta la estimarea evolutiei pietei (ex. pretul petrolului). O buna cunoastere a culturii locale poate ajuta la implantarea unor afaceri pe piete noi...  E evident ca nu poti sa te dezvolti in China sau Japonia cu maniere nemtesti. E un truism dar il spun: trebuie sa supui culturii locale.

3. Abordarea artistica

Tom Tykwer, regizorul care a devenit cunoscut pentru Run, Lola, run, autorul The international, Perfume: the story of a murderer sau al uneia dintre povestile din Paris je t'aime, a fost refuzat la 22 de ani de mai multe scoli de regie ceea ce l-a facut sa se mute la Berlin si sa devina proiectionist. Cred ca nu este singurul dintre marii regizori care au inceput sa-si cladeasca backgroundul cinematografic astfel, vazand nenumarate filme in salile de cinema. 
Probabil ca in orice domeniu pentru a putea aduce ceva nou, a revolutiona, a schimba este necesar sa cunosti in prealabil ceea ce s-a facut. In afara de asta, o cultura bogata inseamna o imaginatie bombardata permanent cu imagini si asociatii de idei si inseamna si capacitatea de a face conexiuni.


4. Abordarea sociala

Cultura inseamna mai multa adaptabilitate. Inseamna ca stii, intelegi si poti sa te comporti adecvat. Ceea ce te face relationabil cu  diversi oameni din diferite tipuri de societate. La polul celalalt, incultura poate leza, poate conduce la incalcarea normelor culturale ale altor indivizi, poate crea prapastii de comunicare.

5. Abordarea experientiala

Poate favorita mea: a avea cultura inseamna sa traiesti o mie de alte vieti in afara de cea de zi cu zi. Pentru ca in cultura includ lectura, teatru, film, istorie, ceea ce inseamna personaje fictive sau istorice sau reale care iti populeaza viata prin intermediul unor acte de creatie. Inseamna ca te identifici uneori, ca te proiectezi alteori in vietile lor, anticipand astfel mai mult din propria viata. A avea cultura inseamna deschidere, inseamna multiplicarea sensurilor oricarei experiente de viata.
Nu e acelasi lucru sa vezi Parisul si sa vezi Parisul stiind ceea ce vezi. Nu e acelasi lucru sa citesti placuta "Aici a locuit Ernest Hemingway" cand n-ai citit in viata ta Ernest Hemingway fata de momentul in care citesti placuta, vibrand instant la amintirea catorva fragmente/personaje din opera lui... Nu-i acelasi lucru sa iti iei o inghetata de la McDo Paris cu de la chez Berthillon pentru ca inseamna sa ai macar un pic de cultura si de curiozitate cat sa faci drumul pana in Ile Saint Louis si sa stai la coada (n-o sa mai razi de prostii care stau la coada la inghetata cand iei prima lingurita de inghetata cu Grand Marnier). Nu stiu nici macar de ce am ales Parisul... Probabil pentru ca e visul oricui sa viziteze Parisul...care, chiar ploios, e mai frumos daca stii sa-l descifrezi.

Ma opresc aici pentru ca nu e scopul acestui post sa fie exhaustiv ci doar sa aduca o serie de mici indicii cum ca, intr-adevar, cultura face diferenta. Pentru mai mult, incercati sa gasiti exemple din propria viata... si, daca aveti timp, treceti pe la FITS!

Comentarii