A separation si alte filme

Sunt intr-o perioada tare cinefila :) asa ca vad des filme. Am o adevarata nostalgie cu filmele alb-negru pe care le vedeam in perioada copilariei astfel ca pe lista gasiti o groaza de Paul Newman, Cary Grant, Katherine Hepburn, James Stewart, Natalie Wood etc, de Oscaruri and stuff de prin anii 80 (care insa imi plac de multe ori mai putin decat atunci cand le-am vazut prima dat) si ... filme non-hollywoodiene.

In aceasta categorie s-a incadrat A separation (2011), film iranian ce povesteste drama unei familii moderne din clasa medie atunci cand se confrunta cu divortul. Simin vrea sa-si paraseasca sotul, pe Nader, pentru a pleca impreuna cu fiica ei de 11 ani intr-o alta tara care sa le ofere un viitor mai bun. Nader nu doreste sa plece pentru a nu-si abandona tatal varstnic suferind de Alzheimer. Asa ca Simin se muta la mama ei lasandu-l pe Nader impreuna cu fiica lor, Termeh, care refuza sa isi insoteasca mama de teama ca asta ar face ca separarea parintilor ei sa fie permanenta. Dupa mutarea lui Simin, o femeie emancipata (conduce, lucreaza ca profesoara etc) care se ocupa totusi de camin, o alta femeie este angajata pentru a face 'munca femeilor in casa' si mai ales pentru a avea grija de tatal bolnav. De aici situtia se complica si apar o serie intreaga de probleme.

Filmul este complex din punct de vedere emotional, are un caracter universal (vorbeste despre divort) dar si un caracter specific destul de bine conturat (importanta religiei si a gradului de aderenta la propria religie, sistemul de justitie, feminism si islamism, alegerile dificile intre solutiile principiale si cele convenabile, adevar etc). Leila Hatami (Simin) si Peyman Moadi (Nader) isi interpreteaza rolurile intr-o maniera extrem de credibila iar scenele de debut si de final sunt suficient de impactante pentru a face din film o opera completa.

Dupa ce am vazut in Time Top 20 list of movies to see in 2013 stiu ca, pe langa mult asteptatul Django Unchained, vreau sa vad si Gangster Squad, The Great Gatsby, Stoker (din trailer, de obicei suava Nicole Kidman pare sa faca un rol grozav de mama abuziva si instabila)  si The place behind the pines. Pare anul lui Ryan Gosling, un actor care imi place tare dupa Blue Valentine si Murder by numbers (cand era mic). Simpatic in Crazy, stupid love si de vazut in Drive :).

Comentarii

  1. abia astept sa vad Gatsby. mi-a placut A Separation, mai mult dupa un timp decat atunci, imediat dupa ce l am vazut

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu