Despre femei cu sinceritate

Cred ca acum cateva zile vorbeam cu cineva despre faptul ca e mai greu sa lucrezi printre femei decat printre barbati. Stiu sigur ca acolo, in eter, sunt cateva colective de femei care sunt legate de prietenii frumoase si care nu vor fi de acord cu aceasta afirmatie.

Totusi judecata cea mai frecventa a lumii, vocea experientei sau, poate, prejudecata spun ca parteneriatul acesta majoritar feminin e mai dificil decat acela mixt sau majoritar masculin.

Tind sa fiu de acord si imi pare rau ca e asa pentru ca uneori am senzatia ca societatile ar fi mai evoluate daca femeile ar fi stiut sa faca parteneriate si intre ele. Asadar de 8 martie imi doresc pentru ele mai multa educatie, pace, siguranta si drepturi egale cu barbatul, prin ce s-ar traduce chestia asta. Cred ca, obtinandu-le, ar deveni mai stapane pe ele insele, mai putin demonstrative si ...cine stie... mai unite. Alte calitati precum inteligenta, frumusetea si caldura sufleteasca le sunt atribuite frecvent. Asa cum, din pacate, nu rareori le sunt atribuite si invidia, intriga si meschinaria.

Poate ca 8 martie este o ocazie buna de a le spune cuvinte frumoase doamnelor dar poate fi si o oportunitate pentru ele de a se privi cu responsabilitate si de a reactiona in consecinta. N-ar trebui sa uite ca binele lor personal nu este intotdeauna altul decat binele lor comun.

Am citit intr-o revista un interviu cu o tanara africanca de aproximativ 30 de ani care a fost victima mutilarii genitale infantile. Ea povestea ca in satul ei de bastinasi veneau din cand in cand turistii europeni sa observe gospodariile traditionale. Intr-una din acele ocazii, tanara pe atunci copil a plecat sa ia apa de la izvor si acolo a dat peste un cuplu de europeni care-si vorbeau "altfel... de la egal la egal". De atunci viata i s-a schimbat pentru ca, odata ce a inteles ca exista o alta cale, a ales sa o si urmeze. Astfel a ajuns in Europa unde militeaza pentru drepturile femeilor si pentru protectia femeilor africane impotriva mutilarii genitale.

Multe dintre femeile europene, cele care isi vorbesc de la egal la egal cu partenerii, ar trebui sa pledeze pentru egalitatea in drepturi economice astfel incat, intr-o zi, sa nu mai vorbim despre discrepantele de venituri intre cele doua sexe raportate la un nivel egal de educatie, asa cum o facem acum prin intermediul acestui grafic din The Economist. Intr-o zi sper sa nu mai fie o stire faptul ca o femeie a devenit presedintele unei tari. Si intr-o alta zi sper ca pretul platit pentru calitatile de leader sa nu mai fie pierderea feminitatii sau renuntarea la familie.

Pana atunci ramane sa pastram in calendar ziua femeii  dar nu ca sa ne inspaimantam partenerii sau sa ne razbunam pe celelalte zile in care luam planul secund. Mai degraba pentru noi, pentru introspectie, pentru planurile de viitor si pentru unitate. Asa cum simbolizeaza frumoasele flori primite in dar de la Irina.

La multi ani!

Comentarii

  1. Multumim pentru acest articol atat de bine scris si consistent, astfel trebuie ca in aceasta zi sa daruim cate o floare si sa incercam sa fim mai buni.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu