Suntem aici?

Nu prea stim sa ne finantam la nivel de tara produsele culturale de valoare. Ati aflat asta atunci cand Ministrul Culturii (!!!) a afirmat ca mai bine facem o autostrada din banii pentru festivalul George Enescu sau atunci cand in lista de castigatori ai finantarii ICR ati gasit Udatul nevestelor, nicidecum TIFF sau Next sau Anim'est.

Niste oameni draguti de la MyKey s-au gandit ca mai bine ne organizam altfel... Asa ca au facut prima campanie de crowdfunding. Adica putem contribui cu totii la strangerea de fonduri pe platforma We are here si inca foarte simplu: printr-un sms. Este o varianta poate mai utila decat petitiile pentru a transmite mesajul ca ne pasa de aceste festivaluri si ca ele sunt importante pentru identitatea culturala a Romaniei. Va ganditi ca va avea mai putin impact politic pentru ca decidentii vor ajunge sa gandeasca "uite, se poate si-asa"?

Nu cred ca e cazul. Cred ca merita sa asiguram finantare pentru urmatoarele 8 festivaluri in 2013 si ca este mai degraba un semnal ca ne pasa de cultura, ca avem exigente si ca am invatat ca deciziile noastre sunt mai importante decat ale lor. Lista completa este:


  1. Anim’est – Festivalul international de film de animatie, editia 8
  2. NexT – Festivalul international de film, editia 7
  3. Ideo Ideis – Festivalul national de teatru tanar, editia 8
  4. SoNoRo – Festivalul international de muzica de camera, editia 8
  5. KINOdiseea – Festivalul international de film pentru copii, editia 5
  6. Green Hours International Jazz – Festivalul international de jazz, editia 5
  7. Street Delivery – Convertirea peisajului urban in peisaj cultural, editia 8
  8. Temps D’images – Festivalul de teatru, dans si imagine foto/video, editia 6

Mai e poate nevoie sa spun ca intr-un an cele 8 festivaluri strang 500.000 de spectatori? Daca fiecare dintre ei (adica dintre voi) ar participa la crowdfunding, probabil ca vom avea o agenda culturala plina... Detalii despre cum procedati gasiti pe site-ul We are here.

Iar in septembrie, nu uitati, are loc si festivalul George Enescu.



Comentarii