David si Alice van Buuren

Sotii van Buuren la schi
 Imi place sa trag cu ochiul la interiorul caselor, sa vizitez interioare frumoase, sa observ modul in care locuintele au fost decorate, impregnate de personalitatea celui care le locuieste.

Exista muzee care iti dau posibilitatea aceasta. Este cazul Muzeului David si Alice van Buuren, de fapt fosta vila a cuplului, situata in Uccle, un cartier chic din sudul Bruxelles-ului. Ea a devenit muzeu in urma testamentului lui Alice van Buuren care a decedat in 1975.

Construita in 1928, vila are o arhitectura tipica Scolii de la Amsterdam. Proprietarul era bancher si mecena. Sotia, Alice, era fosta lui secretara iar uniunea lor a fost aparent fericita chiar daca nu au avut copii. Impreuna si-au cultivat un grup de prieteni artisti (Gustav van de Woestyn, J.Gidding), domnul insusi picta, colectionau arta (in afara de tablourile unor prieteni au si ceva Van Gogh, Ensor, scoala lui Rembrandt si Bruegel) iar mobila toata este facuta la comanda pe baza desenelor unui prieten arhitect. Tapiteria scaunelor din sufragerie este realizata dintr-o tesatura cu par de cal (eu una nu mai vazusem asa ceva).
Gradina dragostei din resedinta van Buuren

Atmosfera casei este minunata mai ales daca ajungeti sa o vizitati intr-o perioada in care sa va puteti bucura si de gradina de 1,5 ha. Aici puteti sa va pierdeti in labirint sau sa meditati putin in 'gradina dragostei'. 

Muzeul a primit 2 stele in ghidul Michelin dar, mai presus de valoarea operelor expuse, stelele pot fi atribuite atmosferei, senzatiei ca sotii van Buuren au stiut sa isi construiasca un camin, sa il decoreze dupa gustul lor si gustul epocii si... au trait fericiti pana la adanci batranete :)


Comentarii