Cel mai bun sfat

François Bouchot - Le général Bonaparte au
conseil de Cinq Cents
Motto: ""All through my writing life I've had this impulse to write autobiographical works. This is really the fifth one I've done, and I think I've done it because I'm interested in talking about what it means to be a human being, what it means tobe alive. I really have no interest in myself. I find it a very boring topic, but what I'm interested in is trying to remember things from my life that will somehow connect with things that other people have experienced." 
Paul Auster

Am vazut recent Nuovo Cinema Paraiso al lui Giuseppe Tornatore. Sfatul pe care Alfredo il da micutului Toto (in contextul de fata poate ca nici nu are importanta ce spune sfatul asta) mi-a taiat respiratia. M-am mai gandit de cateva ori, si in general dupa un anumit tip de lecturi, care sunt intalnirile semnificative din viata, care sunt oamenii care au schimbat cu adevarat ceva pentru mine.

Acum a inceput sa mi se para evident ca sfaturile "mari", sfaturile care ne reveleaza un adevar ca pana atunci ne fusese inaccesibil, nu vin de la cei foarte apropiati, de la familie. Probabil ca explicatia rezida in faptul ca acestia nu au destula obiectivitate si poate nici suficienta capacitate de autosacrificiu pentru a formula un sfat ce adeseori poate fi dur, taios. Si apoi de la ei luam tot restul, toata gloata de sfaturi mici dar esentiale care ne formeaza ca oameni.

Insa sfaturile mari, acelea pe care le retinem o viata, la amintirea carora ne mai dau inca lacrimile sau ne mai secera inca un dor, vin adeseori de la necunoscutii ce ne observa cu grija, de la asa-zisii straini ce au acces la un continut altfel bine impachetat. 

In ceea ce ma priveste, exista cateva carora le-as putea descrie exact locul, contextul, mimica personajelo si asa mai departe. Unele pot parea superficiale, altele sufera de prea mult 'fundamental'. Nu conteaza: cele mai bune sfaturi sunt bine intiparite alaturi de autorii lor dragi. 

Ale mele se refera la scopuri in viata, la feminitate si candoare, la intelepciune si tact. Care sunt cele mai bune sfaturi pe care le-ati primit voi?

Comentarii

  1. ha, ha ... ai reaparut din hibernare
    cu intrebari din astea grave

    cel mai bun sfat primit de mine a fost nu privi in urma
    evident de la o persoana...speciala

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate te cunosc sfaturile pe care le-ai receptionat le-ai aplicat cu temporizare .Asta inseamna ca le-ai trecut prin mintea ta.Uneori nicin recunosti ca unele decizii au la radacina si sfaturi.
    Al.

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu alexandru...de obicei..daca nu mereu...deciziile sunt sfaturi!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu