sâmbătă, 15 februarie 2014

Mixaje de sezon

Pentru ca ieri a fost Valentine's Day, mai toate ziarele lumii au publicat materiale legate de dragoste.

M-am gandit sa pregatesc o selectie a mea din aceste materiale, sa tina de cald in zilele colorate altfel decat roz bombon.

1. TED love

10 captivating talks about how and why we love...

2. A history of marriage

Tot o animatie TED. Imi place mai mult ideea decat continutul ei efectiv pentru ca mi se pare mai degraba o insiruire rapida de caracteristici decat o cronologie temeinica.

3. A single guy interviewing couples

Sfaturi de la cupluri longevive dar si un fel de life pitch:

"At the end of Ty’s life, I want him to be able to say, 'Terri was the greatest earthly blessing in my life — the best thing that ever happened to me — and that I’m a better man because of how she loved me.' And that’s the goal that I live with every day. That’s how I want to love this man."

4. Sexul la Jocurile Olimpice

Nu stiam nimic despre explozia sexuala din cadrul acestor competitii sportive. Si pentru ca am vazut de curand The Woolf of Wall Street, mi se pare interesant de reflectat la legatura dintre presiunea exterioara si sexualitate. Poate mai vorbim despre asta pe aici...

5. A love story in photos

Casatoria de 16 ani a lui Steve McQueen cu Niele Adams in imagini...

6. Love by Jocul Orb

Selectia mea pe Pintrest cu Lauren Bacall - Humphrey Bogart, Joanne Woodward - Paul Newman, Angelina Jolie - Brad Pitt, Zelda - John Scott Fitzgerald, Katherine Hepburn- Spencer TracyJacqueline - Pablo Picasso si altii...

miercuri, 12 februarie 2014

To mom


Astazi e ziua mamei si am sarbatorit muncind asa ca seara ... ma gandeam cum sa ii spun La multi ani! ...

Si pentru ca nu aveam un cantec cu mine am imprumutat unul de la Ezra Pound...


And I 'I have no song',

Till my soul sent a woman as the sun:
Yea as the sun calleth to the seed,
As the spring upon the bough
So is she that cometh, the mother of songs,
She that holdeth the wonder words within her eyes
The words, little elf words
that call ever unto me,
'Song, a song'.In vain have I striven with my soul
to teach my soul to bow.
What soul boweth
while in his heart art thou? 

duminică, 9 februarie 2014

Munca, profesie, cariera, vocatie

Am citit de multe ori despre distinctiile dintre cele 4 notiuni din titlu. Si, de fiecare data, mi-e greu sa aleg in cazul medicinei cat este vocatie, cat este cariera si, pentru unii, cat este 'simpla' profesie.

Am transcris ceva mai demult un citat din Marc Chagall:
"L'homme doit travailler mais pas seulement pour gagner sa vie sinon pour s'exprimer."
(Omul trebuie sa munceasca nu doar pentru a-si castiga existenta, ci si pentru a se exprima)

Cam asa gandesc eu dar astazi voi folosi mai deloc cuvinte si mai mult imagini ca sa ilustrez ce se intampla cand este vorba doar despre munca. Un film de scurt metraj animat din 2008 "El empleo", regia Santiago 'Bou' Grasso, o idee de Patricio Plaza care poate fi citit in mai multe chei, majoritatea legate de ideea de munca, demnitate, compromis.

Enjoy!


El Empleo / The Employment from opusBou on Vimeo.

marți, 4 februarie 2014

WORLD CANCER DAY 2014

4 februarie este an de an World Cancer Day ca urmare a unei initiative a WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Daca inca mai exista cineva care se intreaba de ce am avea nevoie de o zi de lupta contra cancerului (da, aici sunt de acord ca fiecare zi ar trebui sa se inscrie in acest demers), raspunsurile pot fi matematice: in fiecare an apar 14 milioane de cazuri noi de cancer iar mortalitatea cauzata de acest tip de boli este de aproape 7-8 milioane de persoane anual.  Astazi stim din ce in ce mai multe despre cancer chiar daca nu stim "totul" si exista cancere pe care le putem vindeca. Avem la dispozitie scheme de tratament din ce in ce mai standardizate iar unele dintre ele se inscriu in ceea ce se numeste modern "terapii tintite". Tot astazi declaram clar ca bolile neoplazice sunt maladii genetice pentru ca stim ca fiecare forma de cancer este asociata in mod constant cu cel putin o mutatie genetica.

Daca tot mai exista cineva care se intreaba ce si de ce sarbatorim astazi, raspunsul poate fi si emotional. Cunosc putine boli cu o incarcatura afectiva atat de puternica, cu o asemenea desfasurare de emotii atat din partea pacientului cat si a familiei acestuia. Boala neoplazica presupune confruntarea cu perspectiva mortii, presupune suferinta, negare, negociere si in cele din urma acceptare. iar atunci cand sau daca lucrurile ajung la capat de drum, poate insemna mult regret.

World Cancer Day este dedicata in acest an demontarii miturilor. Mitul pe care as vrea sa il demontez este cel al neputintei. Nu suntem lipsiti de mijloace in aceasta lupta si putem sa aducem fiecare o contributie.

Cum?

Pentru sanatatea proprie:

OMS recomanda in World Cancer Report 2008 urmatoarele
 1. Nu fuma. Daca fumezi, incearca sa te lasi. Daca nu poti, nu fuma in prezenta nefumatorilor.
 2. Evita obezitatea.
 3. Fa o forma de exercitiu fizic in fiecare zi.
 4. Mananca multe legume si fructe in fiecare zi. Cel putin cinci portii. Evita prea multa mancare de origine animala si prea multe grasimi.
 5. Daca bei alcool, limiteaza-ti consumul la doua unitati pe zi, daca esti barbat si, respectiv, o unitate pe zi daca esti femeie.
 6. Evita expunerea excesiva la soare.
 7. Aplica strict reglementarile legate de expunerea ocupationala sau de mediu la agenti cancerigeni.
 8. Daca esti femeie, de la 25 de ani trebuie sa participi la screeningul cervical, facand anual un frotiu Babes-Papanicolau.
 9. Daca esti femeie si ai peste 50 de ani atunci trebuie sa participi la programul de screening mamar facand dupa protocol examene imagistice (mamografie, ecografie)
 10. Barbatii si femeile de peste 50 de ani trebuie sa participe in programe de screening colorectal.
 11. Vaccineaza-te impotriva hepatitei B.


Pentru politicile de sanatate:

Daca esti alegator, voteaza gandindu-te si la reformele din sanatate. Fa presiune asupra decidentilor prin intermediul organizatiilor non-guvernamentale sau guvernamentale sa adopte masuri care sa te protejeze pe tine si pe familia ta si care sa iti asigure accesul la ingrijiri bune de sanatate. Daca te simti cetatean, redirectioneaza cei 2% unei organizatii care ajuta la ingrijirile de sanatate contra cancerului sau care ajuta la formarea unor viitori specialisti.

Pentru cercetare:

Daca esti medic, biolog, cercetator nu ezita sa participi la programe destinate descifrarii acestor maladii.

Pentru medicina:

Daca esti medic, continua sa te informezi ca sa fii sigur ca aplici pacientilor tai cele mai noi si mai bine dovedite tratamente impotriva cancerului.

Jocul Orb este un spatiu smoke free in care vorbim despre viata, emotii, arta, societate dar si despre alimentatia sanatoasa, tonusul mental ideal, miscare si preventie. Pentru ca aici stim cat conteaza...

Acestea fiind spuse, nu uitati ca este nu numai dreptul ci si obligatia noastra morala sa fim informati.Iata inca un mit demontat inainte sa vina miezul noptii si sa treaca World Cancer Day.