Corpul uman este doar un mecanism sofisticat...

... si ca orice mecanism are nevoie de ingrijiri, verificari si reparatii.

Nu cred ca afirmatia socheaza pe cineva fie vorba de creationisti, evolutionisti sau chiar de cei care au reusit sa impace ambele teorii.

Se pare insa ca ea nu poate fi acceptata sau prelucrata ca atare de oricine pentru ca, uneori, ar putea deservi interese perfide. Astazi am zarit in presa doua situatii care m-au socat.

Prima dintre ele, descrisa aici, n-a facut decat sa reinnoiasca amintiri ultragiante despre cat de arierata este educatia copiilor la noi in tara. Sa pun un pic lucrurile in context: in anii 90, cand eram eu in scoala generala, cam o data la doua-trei saptamani veneau in scoala voluntari de la diferite organizatii printre care pot cita cu usurinta ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA) care ne vorbeau la orele de dirigentie despre educatia sexuala si ne imparteau flyere despre infectii, protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala, preventia sarcinilor, masurile de igiena sexuala etc. Asta se intampla acum aproximativ 20 de ani!!! Acum vreo 2 ani, dupa ce am testat cunostintele unei fetite de 13 ani din familie, m-am oferit sa ma duc la ora de dirigentie a claselor din scoala respectiva si sa fac, ca voluntar, acelasi lucru. Sunt medic si mi se pare o calificare legitima pentru asa ceva. Copiii claselor respective erau in mare parte in cuplu si mai multi dintre ei fusesera apostrofati de catre diriginta sa inceteze cu french kissingul in pauze. In acelasi timp, minimul de informatie despre SIDA, hepatita B, sifilis etc lipsea cu desavarsire.

Cand fetita i-a propus dirigintei, aceasta s-a aratat socata, a bolborosit ceva de genul ca nu au nevoie de asa ceva dar ca, daca tin neaparat, sa programez o intalnire cu directoarea ca sa evaluam necesitatea unei astfel de ore si calitatea in care vin sa le vorbesc  copiilor. Daca pot sa inteleg filtrul 'calitatii', am avut o problema cu ideea 'non-necesitatii' deci nu mi-am continuat demersul. El a ramas limitat la microcosmosul familial. 

"Evolutia" aceasta a viziunii in 20 de ani este confirmata pe scara larga de articolul de mai sus iar rezultatele ei se vad in cifre: sarcini infantile, boli cu transmisie sexuala, lipsa igienei. Toate astea cu sprijinul unor ONG-uri obscure a caror viziune tine de luminozitatea Evului Mediu (in engleza Dark Ages).

N-as vrea nicio clipa sa se inteleaga gresit. Cred in puterea spiritualitatii. Credinta poate fi utila sufletului in aceeasi masura in care stiinta este utila mintii. Tocmai de aceea cred ca amandoua trebuie hranite. Si nu oricum: fara excese si intotdeauna cu argumente solide.

Ca si cum asta nu era de ajuns, gasesc pe Facebook o inregistrare de la TVR Cluj (postul national, platit din bani publici!!!) cu o individa care era invitata sa impartaseasca din ingeniozitatea "noii medicine germane". Doamna respectiva explica faptul ca leucemia este o stare de vindecare!!!, se folosea de termeni savanti pe care deduc ca nu ii intelegea (osteoclastele se formeaza din leucocite!!! cred ca un manual de clasa a XIa ar fi de ajuns pt a corecta informatia) si apoi contesta virtutile medicinei de preventie spunand ca "ni se baga in cap ca ne vom imbolnavi".

Stimata doamna, nu stiu daca ati aflat, dar omul ramane in continuare o specie muritoare. Acest eveniment intervine mai devreme sau mai tarziu intr-o viata iar gratie medicinei preventive el s-a produs in medie tot mai tarziu in ultimele decenii (adica a crescut speranta de viata). Da, omul este o masinarie (poate perfectionata, creata de Dumnezeu etc) muritoare pe care o omoara in cea mai mare parte boala - adica o situatie care face ca celulele sa isi inceteze functionarea mai repede decat era prevazut. Stim ca asta ni se va intampla tuturor si este un element de minima inteligenta sa ne ingrijim corpul mai bine decat ne ingrijim masina: de exemplu, sa ne spalam pe maini si pe dinti, sa controlam zonele vulnerabile iar vulnerabilitatile se schimba in functie de varsta. Este acelasi lucru cu schimbatul placutelor de frana la un numar de km doar ca aplicam asta in mod avansat unui mecanism avansat.

Insusi termenul de preventie are ca sinonime in dex: PREVÉNȚIE s. v. evitare, împiedicare, îndepărtare, înlăturare, ocolire, preîntâmpinare.  Nu este gandire negativa. Pur si simplu, impiedicam, evitam, ocolim, preintampinam o defectiune care este inerenta unui mecanism biologic prin definitie muritor. 

Cred ca nu este necesar sa scriu mai mult pentru a demonstra ca e nevoie de educatie pentru sanatate in scoli si ea include in mod obligatoriu educatie alimentara, sexuala (pentru ca asta este o functie de baza a organismului uman oricat s-ar sfii sa o marturiseasca unele ONG-uri) si preventiva impotriva bolii.

Comentarii