Velazquez si artistii contemporani

Diego Velazquez - Portretul Papei Innocentius X
Una dintre retrospectivele importante ale lui 2015 a fost expozitia cu operele lui Diego Velazquez prezentata la Grand Palais intre februarie si iunie.

Am avut ocazia sa o vizitez dar, cum totul s-a intamplat intr-una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului, nu am scris imediat despre ea. Expozitia a marcat marile etape ale operei lui Velazquez, traseul sau agitat intre pozitia de pictor la curtea Spaniei conduse de Felipe al IV-lea si dorinta sa de a calatori materializata prin doua lungi itinerarii europene, in special italiene. Dintre operele far au lipsit Meninele deoarece El Prado a refuzat sa le imprumute (se pare ca face parte din politica muzeului sa nu mai imprumute niciuna dintre marile lucrari). A fost in schimb expus Portretul lui Innocentius al X-lea, poate lucrarea mea favorita si cu siguranta una dintre operele care au influentat major artistii contemporani.

In afara de Menine (reprezentate totusi prin niste portrete), ceea ce mi-a lipsit cel mai mult a fost continuarea expozitiei in zilele noastre. Cum spuneam, Velazquez a fost unul dintre pictorii care au inspirat nenumarate reinterpretari de catre contemporani. Il gasim oglindit de catre Picasso, Dali, Bacon dar si de catre nume ceva mai putin sonore precum Soledad Sevilla, Antoni Saura, Jorge Oteiza etc. Seria de lucrari semnate Picasso si inspirate de Menine poate fi vizitata in muzeul dedicat pictorului in Barcelona. Ea a fost donata muzeului drept omagiu pentru prietenul artistului, catalanul Jaime Sabartes.

F. Bacon
P. Picasso

A. Saura
S. Dali
J. Oteiza
S. Sevilla

Comentarii