Aceeasi fizionomie pe toate capetele

Ieri am descoperit pe Facebook proiectul fotografului Dougie Wallace - Harrodsburg. Este vorba despre o serie de imagini surprinse in districtul de lux Knightsbridge din Londra, de cele mai multe ori langa magazinul Harrods

Va las sa consultati singuri setul de portrete... eu le-am numit pe Fb "sociologice"... dar ramane prea putina indoiala asupra intentiilor fotografului de a portretiza, de fapt, o lume in care domnesc prostul gust, prostia, saracia intelectuala, lipsa de preocupari in afara "ego-ului" si a imaginii, uratenia pana la urma desi in forme bine invelite in matasuri, brose Chanel si mult make-up.

Franca SozzaniCe ma intriga este cum, incet-incet, astfel de personaje au inceput sa se infiltreze peste tot si ... sa devina modele pentru noi ceilalti. Stiu ca au spus-o multi inaintea mea dar mie mi-a picat greu coperta cu Kim Kardashian si Kanye in Vogue-ul american iar senzatia s-a acutizat recent cu Kim pe Vogue-ul spaniol. Tot asa m-au dezamagit si fotografiile laudative ale Francai Sozzani pe Instagram, de la nunta acelorasi doi. Franca Sozzani reprezenta un fel de model de frumusete, rafinament si ...modern la o varsta ceva mai matura. Iar girul ei pentru lumea aceasta m-a socat, un fel de confirmare a faptului ca banii pot sa cumpere orice... pe care in naivitatea mea inca nu-l acceptasem.

Mai nou, aceleasi personaje care mie mi se par un fel de chintesenta a faunei din fotografiile lui Wallace vor sa acceada la Presedintia SUA. Sigur ca oricine e liber sa o faca si...sa nu fie votat... dar asta spune multe despre ambitiile nesabuite, despre tupeul extraordinar, despre incapacitatea de a-si percepe sau analiza limitele. Cat despre sansele lor de reusita, cred ca vor fi relevante voturile lui Donald Trump, nu pentru ca ideile politice ar fi comune pentru ca probabil nu e cazul (hm, am scris idei in aceeasi fraza cu oamenii astia?), ci pentru ca publicul tinta este acelasi public iubitor de reality show-uri si circuri mediatice.

Asadar, lumea aceasta se infiltreaza incet in zonele oarecum elitiste ale vietilor noastre: de la publicatiile (da, superficiale, glossy, egolatre) rafinamentului estetic pana la sferele rafinamentului intelectual (politica la un anumit nivel mi se pare ca nu mai poate fi facuta de... oricine, cum se intampla in Parlamentul nostru dar poate ca parlamentarii nostri nu trebuie sa dispere: in curand va putea fi facuta de oricine la orice nivel). Sigur, au mai ramas marile universitati ale lumii dar... cu ritmul expansiunii social media... imi dau seama ca ii vom vedea in curand ca experti in problema si pe la vreun Ivy League in cautare de fonduri.

Si iata cum ajungem sa dorim sa le semanam... Cel putin asta e senzatia cand vad cum din ce in ce mai mult femei altadata frumoase, din toata lumea, din aproape toate sferele cu exceptia celei fara mijloace financiare, apeleaza la chirurgia estetica dupa acelasi algoritm: buze mai pline, pometi reliefati, lifting pe conturul mandibulei, injectii cu hialuronic pana pielea sclipeste de intinsa ce e ... incat asazi daca va uitati pe Instagram la Gwyneth Paltrow, Naomi Campbell si Mihaela Radulescu veti avea senzatia ca vedeti aceeasi fizionomie, multiplicata la nesfarsit, poate doar cu peruci diferite...

Oare va fi asta etapa intermediara pana la clone si roboti? Vom gasi aceeasi fizionomie pe toate capetele? Ni se vor sterge circumvolutiunile prin frecarea de social media pana vom dori sa fim toate aceeasi, pana vom considera asta etalonul "frumosului"? Oare Nichita a fost un vizionar, nu un indragostit, cand a scris: "Vine o vreme cand ploua rece si toate femeile poarta capul tau, si rochiile tale"?
Comentarii