De mult voiam sa mai scriu cate ceva despre mancare. Si pentru ca aseara am gasit Ile flottantes la Carrefour :) mi-am adus aminte de lista mea de mancaruri favorite. Uite-aici niste chestii carora cu greu pot sa le rezist:
- Sushi, maki si sashimi bine imbibate in sosul de soia cu wasabi si ghimbir,
- Supa de peste, parca dintre toate variantele internationale incercate pana acum cea spaniola si cea greceasca stil Jamie au castig de cauza,
- Pan amb tomats cu painea bine prajita si inca destul de calda,
- Moules-frites, cu mentiune speciala pentru peppata de cozze care a fost deocamdata experienta unica,
- Pastele cu fructe de mare, mentiune speciala pentru calamarata sau pentru sciaschiatelle, paste facute in casa
- Biftec tartar - poate nu-l aleg intotdeauna dar mor de pofta cand cineva il mananca alaturi,
- Salata de chevre chaud - la fel,
- Somonul cu rosii cherry si masline facut de mine la cuptor dupa reteta lui Jamie,
- Salata boeuf a mamei mele, piure-ul facut de tata, salata de vinete a dnei Milica :)
- branzeturi cu nuci si fructe
- caracatita la gratar sau pe plita, cum se face in Grecia sau in Spania dar si parillada de chipirones din bucataria de piata
- supa de fasole verde romaneasca, usoara si racoroasa, de vara
- orice gateste el :)
- orice gateste el :)
Gata, sa trecem la deserturi:
- inghetata, cremele, nu sorbeturile: toate din zona ciocolata, alune, caramel, rom-raisins, creme de marrons etc :)
- iles flottantes sau lapte de pasare sau boules de neige, cum vreti sa-i spuneti,
- tartele cu fructe,
- parfait-ul de caramel sau migdale, cu bucatele crocante,
- amestecul de mascarpone cu fructe cum faceau odata la Fratelli sau la Il Corso
- unele macarons.
Deci, un pattern iese în evidenţă: chestii uşoare, mediteraneene şi interzise de cărţile sfinte!
RăspundețiȘtergere"Pan amb tomats" după cum sună este în catalană, probabil o versiune subnutrită de bruschetta.
Pofta după biftec tartar se înţelege, la ce m-aş fi aşteptat din partea unui chirurg?
Să adaug, într-o ordine complet aleatorie:
involtini di Speck (rulouri de şunculiţă Speck închizând în ele tot felul de bunătăţi - de exemplu brânzică -, marinate într-un ulei de măsline în care se mai bălăcesc plictisite şi nişte roşioare "cerise");
guacamole - fără explicaţii, cine nu ştie ce e trebuie împuşcat;
carpaccio - preferabil de vită (cu foi de rucola, iar pe deasupra piper râşnit, parmezan dat prin răzătoare, ulei de măsline); se acceptă şi carpaccio de somon;
măncarea libaneză - aproape orice ai alege, nu poţi da greş;
fondant de chocolat - cu o crustă moale, făinoasă, de ciocolată, iar înăuntru ciocolată fierbinte, semi-lichidă; alături, pe aceeaşi farfurie, îngheţată (albă, pentru contrast) de vanilie sau cocos; peste ciocolată se toarnă puţin cognac şi se aruncă 2-3 fâşii de coajă de portocală glasată; peste toată farfuria se presară puţin praf de cacao (mmmm!).
De băut - cam orice vin sec, dar dacă e roşu atunci să nu fie franţuzesc că e prea acid. Berea albă, nefiltrată, cu o feliuţă de lămâie verde, e numai bună la vremea asta a anului!
Aceasta postare si acest comentariu nu se recomanda celor flamanzi
RăspundețiȘtergere