Scandal cu Galliano si nazism


Iata un subiect de actualitate:
un individ homosexual, singur, nevrozat, creativ si putin nebun, beat pulbere intr-un bar (sa-i spunem individului la intamplare Galliano), este luat la intrebari de 1-2-3 fete (varsta neprecizata, carora le spune "urate") si scoate din gura, in afara de mirosul puternic de alcool, chestii de genul "il iubesc pe Hitler, as fi vrut sa fiti morti, mama si tatal vostru sa fi fost gazati" etc. Intrebarile inteligente continua printre chicoteli in timp ce se filmeaza cu telefonul mobil: "si nu-ti doresti pace in lume?", "tu de unde esti?"iar raspunsurile sunt la inaltime "nu cu urati ca voi" Ma rog asta am inteles eu din murmurul de pe inregistrare, ascultand la boxele laptopului. Daca textul e gresit, va rog corectati.
Drept reactie, casa Dior il suspenda, actorii se dezic de el etc.
Nu trece o zi si Geneva dezgroapa asa, din senin, o banda cu domnisoara Dior care, in stare de veghe si de constienta, marturiseste ca urmeaza sa se casatoreasca cu un nazist englez si sa-si creasca urmasii in spiritul purificarii rasei ariene.

Dupa mine asta-i un scandal cu iz de interese financiare. Stiu ca s-ar putea sa va sune a teoria conspiratiei.

E intr-adevar urat ce-a spus Galliano. Dar din inregistrarea respectiva, discursul lui pare sa aiba de-a face nu atat cu rasismul cat cu teribilismul, cu depresia, cu un conflict particular, cu o criza de identitate. Si cati dintr-o noi nu au injurat seara intr-o stare de depresie sau de betie sau de amandoua pe individul cu care au avut altercatii in cursul zilei generalizand la grupul social sau etnic din care facea parte individul respectiv. Poate un procent important si-a dat seama in dimineata de dupa ca n-are nimic de impartit cu tara, cu regiune, cu etnia sau cu natia respectiva ci doar cu cetateanul x. Ok. Galliano nu e doar un individ, e persoana publica. Da, dar acolo el statea singur intr-un bar, nu reprezenta casa Dior si nici prea mult pe sine, nu tinea un discurs public, ci un discurs alcoolic in fata unor pahare si a unor tinere care, in treacat fie spus, se distrau punand noi intrebari. Cand e vorba de oricare alta justitie in afara de cea a opiniei publice, probele obtinute astfel adesea se resping. Si btw cati dintre noi s-ar simti confortabil filmati si distribuiti pe youtube in momente similare din existenta lor? Cati ar inceta sa fie scriitori, medici, leaderi astfel?
Inteleg dramele istorice si am plans si eu uitandu-ma la Vita e Bella sau la alte filme asemanatoare. Nu incerc sa-l scuz pe Galliano ca om: poate e o persoana oribila, asa cum au fost multi scriitori, poeti, pictori, compozitori,arhitecti. Nu persoana ne intereseaza aici. Si el are dreptul la viata privata... iar atata timp cat nu a facut o declaratie publica in acest sens sau macar una in stare de constienta ar trebui sa-i acordam dreptul la intimitate macar in clipele in care imaginea sa e puternic alterata. Iar daca pornirea sa antisemita e reala, cu sigurata cei de la Dior stiau mai demult iar gestul de a-l suspenda e de-a dreptul ipocrit.

No.2: desi Dior s-a dezis de antisemitism, apare inca o inregistrare care face o legatura intre cele doua. Numai ca cele doua filme nu sunt echivalente. Domnisoara care vorbeste aici e in deplinatatea functiilor cognitive si, daca spune ceva, o face pentru ca a ales aceasta cale. Iar aici da, e vorba cu adevarat de antisemitism, in modul cel mai rational cu putinta. In urma acestei inregistrari care poate reprezenta o asociere oficiala intre trecutul casei Dior si nazism, mi se pare mai justificat ca cei care vor sa se dezica de aceasta casa sa o faca, eventual dupa ce investigheaza si legatura intre Francoise Dior si casa de moda. Bizar in aceasta a doua situatie e numai timingul. De ce tocmai acum a aparut filmuletul?

Poate ca analiza mea e bazata pe un principiu medical "nu exista boli, ci doar bolnavi" dar detest campaniile de manipulare, cu atat mai mult pe cele lipsite de subtilitati, si prefer sa judec oamenii global. Probabil ar trebui sa inchei spunand ca asteptam sa vedem ce ne rezerva viitorul, posibil noi inregistrari.

Comentarii

  1. Va doresc mult succes cu blogul, va citesc cu placere. Sunt de acord cu atitudinea Dvs. fata de scandalul Galliano-Dior. Antisemitismul e condamnabil oriunde si oricand, dar e o exagerare suspecta concedierea unui designer fara contributia caruia casa Dior nu ar fi avut, probabil, succesul de care se bucura acum, doar pentru ca a spus niste tampenii la betie. Ma intreb daca procedau la fel in cazul in care le insulta pe respectivele d-soare cu apelativul, si el celebru, "tiganca imputita". Nu e conspiratie, s-a facut un calcul rapid si s-a ajuns la concluzia ca un designer genial dar slobod la gura valoreaza mai putin decat o imagine de brand corect politic pana la ridicol.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase.
    Ma bucur ca se mai vede asa de undeva. Cumva cand am scris postul asta, am ezitat. Voiam sa se inteleaga exact ceva din ceea ce ati surprins si dvs.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu