Despre necesitatea de a crede naiv in CEVA


Nu de putine ori in istorie exaltatii naivi au fost cei care au reusit schimbari. Ei au reusit sa canalizeze in jurul lor suficiente energii, sa provoace suficiente emotii incat schimbarea sa se produca. Ei au reusit sa faca presiuni de dragul unor idealuri.

Cum observa o prietena aici, de multe ori candoarea le lipseste oamenilor tineri. Prospetimea si capacitatea de a crede naiv in CEVA, intr-un obiectiv, intr-o idee, intr-o forta le lipsesc si ne lipsesc.

De cateva ori am incercat sa iau atitudine vis-a-vis de cum ar trebui sa fie lucrurile. Am ales sa prezint scopul raportat la bine si moral, modulat eventual de exemplele altor locuri in care bine si moral sunt posibile, macar aparent. Cred ca uneori mesajul si-a atins publicul, alteori a fost caracterizat drept naiv, nerealist sau chiar ipocrit.

Imi explic asta prin maturizarea subita pe care a avut-o Romania in ultimii 20 de ani care a anihilat orice dorinta de idealism. Probabil ca ultimii 20 de ani au fost suficient de dificili pentru a toci prospetimea, pentru a harsai candoarea si naivitatea, pentru a ne invata pe de rost teoria conspiratiei in nenumaratele ei formule. Dar cu toate astea, nu cred ca e nici util, nici cool sa fii un suflet dezgustat intr-un trup tanar. Nu e nici util, nici cool sa nu mai crezi in nimic, sa nu te miste Ideea, sa nu-ti tresalte inima la perspectiva ca ai putea fi actor la schimbare.

De obicei, amploarea schimbarii este mai mica decat amploarea ideii. Asadar la planuri mici, schimbari infime, la planuri mari, schimbari mici dar vizibile. Iar tonul si modul schimbarii pot fi trasate doar daca gandesti in perspectiva, doar daca vezi in departare situatia ideala la care ti-ai dori sa ajungi.

PS. Foto de pe Ogilvy UK cu sloganul Big Ideals are platforms for Big Ideas.

Comentarii

  1. De cele mai multe ori ,din lasitate sau cinism nu vrem sa percepem mesajele care nu ne convin.E mult mai usor asa.In special in politica unde rasbunarea adevarului vine tirziu si difuz.
    Din pacate in Romania,de cele mai multe ori,dorinta de a asculta o idee noua ,care poate fi interesanta sau superba nu e anihilata de o maturizare prearapida ci de o comoditate a gandirii ,de o lene orientala a mintii sau nu de putine ori de lipsa de elasticitate a unei minti carew e lipsita de exercitiul gandirii creative si care s-a format intr-o scoala care a crezut in recitari. Din nefericire persoanele cu idei sunt considerate incomode atit de catre sefii nepregatiti,de pseudo oamenii de stiinta
    cit si de prieteni uneori

    RăspundețiȘtergere
  2. Uneori, răzleț și timid, eu mai văd câte unul care a-nțeles că are și el valoare nu-i nevoie să tot imite Occidentul...
    Răzleț și timid, dar e !

    RăspundețiȘtergere
  3. @alexandru: lene orientala a mintii - mi-a placut. Si da, persoanele cu idei sunt incomode in foarte multe locuri

    @Range: de acord si cu asta, se mai gaseste cate unul. Insa nu stiu daca sunt suficienti ca sa se simta la nivel de societate...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu