De ce si ce citesc

Tocmai eram in cautarea unei postari mai personale, dupa multe zile de dezbateri, subiecte sociale, culturale... N-aveam insa starea necesara ca sa scriu ceva cu adevarat personal dar am fost salvata de o leapsa de la Chinezu...

Este ceva semi-personal... :) Trebuie sa deschid cartea pe care o citesc la pagina 34 si sa transcriu primele doua fraze din al doilea pasaj (o masura altfel superficiala a valorii unei carti dar pasajul poate fi intriguing pentru eventuali amatori de citit cartea). La asta se adauga o explicatie in 22 cuvinte de ce imi place sa citesc si gata postul. Dupa care dau mai departe.

Cartea mea de acum este Mr. Peanut de Adam Ross, voi scrie poate despre ea cand termin.
"Era un barbat solid, cu oase late si degete groase , cu par negru si aspru crescut pe brate, atat de des, se gandi Sheppard, incat puteai aseza un pix in el. Isi lasase mustata neagra sa creasca pana se unise cu barba, iar parul negru si des era pieptanat pe spate.

De ce citesc in general? Pentru ca imi face viata mai frumoasa, ma imbogateste, pot sa traiesc vietile altora fara sa fiu ei, inteleg mai multe... Din pacate mi s-au terminat cele 22 de cuvinte :) In realitate, explicatia e mai lunga si mai complexa.

Citesc de placere, citesc ca sa se mobilizeze toate rotitele mecanismului meu interior, ca sa nu ramana neutilizate emotiile cele mai ascunse pe care in viata de zi cu zi rareori gasesti prilejul sa le declansezi, citesc intr-adevar pentru a trai si viata acelora care nu sunt eu si cu care nu seman... fara ca pentru o clipa sa trebuiasca sa renunt la propria-mi viata, citesc ca sa invat, sa inteleg, sa mi se deschida orizontul, sa gandesc, sa-mi dezvolt capacitatea speculativa si logica, sa ma imbogatesc, sa gasesc un sens, sa stiu ce caut si ce vreau, sa imi dezvolt tehnica de a scrie la randul meu... Poti sa te opresti vreodata din motivele pentru care citesti? Da, poti sa te opresti din citit fara sa-ti pierzi motivele pentru care citesti, doar pentru ca in viata reala alte lucruri au mereu prioritate. Am trait si perioade cu carti multe, si perioade cu carti putine, si perioade in care lucrurile pareau atat de grele incat nicio carte nu si-ar fi gasit locuri printre ganduri. Dar prefer sa citesc. Hm, mi-am amintit despre romanul lui Calvino - Daca intr-o noapte de iarna un calator... :)

Dau leapsa asta mai departe cui doreste sa o ia... pentru ca nu intotdeauna stii care sunt cititorii. Si daca nu aveti blog, nu-i nimic, puteti sa scrieti la comentarii...

Comentarii

  1. De ce citim? buna intrebare..sincer nu mi-am pus niciodata intrebarea asta, cred ca am citit dusa de placerea de a citi si din curiozitate de a cunoaste si experientele altora chiar daca atat de diferite ce ceea ce sunt eu in interioare, de a-mi largi orizontul in sensul de a constientiza marginile cercului in care sunt ( asa cum zicea Liiceanu: in momentul cand vezi marginile cercului care te inconjoara esti deja dincolo) si din alte motive care se regasesc intre ale tale poate spuse altfel. O alta curiozitate a mea este sa recitesc anumite carti pe care le citisem la o varsta mai frageda, prin liceu sa zicem, ma surprind cu totul alte senzatii acum...o singura carte , acelasi om care o citeste, alta varsta...alte senzatii... minunat nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Recunosc ca inca nu am inceput sa experimentez recititul metodic dar exista cateva carti pe care chiar as vrea sa le recitesc... sa vad cum le percep acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a venit in minte replica profesorului de literatura din filmul "Dead Poets Society" :)

    "We don't read and write poetry because it's cute. We read and write poetry because we are members of the human race. And the human race is filled with passion. And medicine, law, business, engineering, these are noble pursuits and necessary to sustain life. But poetry, beauty, romance, love, these are what we stay alive for. To quote from Whitman, "O me! O life!... of the questions of these recurring; of the endless trains of the faithless... of cities filled with the foolish; what good amid these, O me, O life?" Answer. That you are here - that life exists, and identity; that the powerful play goes on and you may contribute a verse. That the powerful play *goes on* and you may contribute a verse. What will your verse be?"

    Citesc ca sa traiesc, citesc pentru ca traiesc :). Sau, poate, pentru ca am atata viata in mine, incat nu-mi ajunge forma mea, drumul meu si povestea mea...

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Diana: multumesc pentru comentariu. Foarte-foarte frumos!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. - Da acu ce mai zici, ca te-a lasat si-a sters-o?
    - Vai de capul ei, mama! Nu mai dormea, nu mai manca!...Nu-i deloc usor sa ingrijesti un bolnav..."

    Calea Vacaresti, I. Peltz

    Eu nu mai citesc de mult, sper sa incep iar. Si m-am oprit la aceasta carte, pe care am inceput-o de 3-4 ori (prin liceu). Pai! zic sa termin un lucru daca tot l-am inceput.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu