Mandrie si beton

In tara Oas-ului vara, in august, au loc aproximativ 40 de nunti in doua saptamani. Satenii au trofee in forma de tour Eiffel pline de cognac si casele batranesti sunt lipite de vile cu 4 etaje si fatade din sticle. Ciocnirea a doua culturi sau poate una singura reinventata. De multi ani de zile, chiar dinainte de Revolutie, locuitorii zonei pleaca sa munceasca in strainatate iar banii economisiti ii aduc in tara si ii transforma in case. In case falnice cu 3-4 etaje astfel incat "sa nu ploua in casa de pe acoperisul vecinului". Pentru ca "nu serveste la nimic sa ai bani daca nu se vede ca ii ai", daca nu ai facut nimic din ei. Cel putin o casa si o masina, cele doua indicii ale reusitei sociale in Tara Oasului. De altfel pe ulitele din Certeze se plimba falnic un Ferrari decapotabil alb.

Astazi seara am fost la lansarea multimedia a proiectului Mandrie si beton, un proiect foto-video-antropologo - jurnalistic realizat de fotograful Petrut Calinescu si de jurnalistul Ioana Hodoiu. Seara a fost moderata de Amalia Enache, cea care a contribuit la ideea proiectului printr-o serie de reportaje relevante despre viata osenilor la Paris, si a beneficiat de participarea domnilor Vintila Mihailescu, Bruno Andresoiu si Mihai Vasile precum si a unui fotograf din tinutul Oasului, hatru si surprinzator, al carui nume din pacate nu l-am notat (foto).

Intrati pe site, priviti pozele, cititi explicatiile, lecturati povestea si nu va pripiti sa trageti concluzii. Contemplati-o amuzati, deschisi la minte si suflet pentru ca nu e vorba de etichete ci de fotografie sociologica. Enjoy!

Comentarii