World cancer day

Pe 4 februarie a fost Ziua Mondiala a Cancerului. Anul acesta eforturile au fost dedicate desfiintarii miturilor legate de cancer.

Si poate nu vor fi in zadar... 30% dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin gesturi simple: renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool, responsabilizarea in viata sexuala si efectuarea vaccinului antiHPV la fetite, realizarea controalelor de rutina toata viata sau, in unele cazuri, numai dupa anumite varste (Babes Papanicolau, mamografie, colonoscopie)... Poate ca alte 10-20% dintre cazuri ar putea fi prevenite cu o alimentatie sanatoasa si mai mult efort fizic.

Din pacate, in tarile dezvoltate numarul de cazuri de cancer este in crestere. Se estimeaza ca pana in 2030 el va creste cu inca 80% (aproape se va dubla). Ceea ce implica o mare responsabilitate: educarea copiilor pentru sanatate este un pasaport pentru viata, este sansa lor de a trai mai mult.

Mi-ar placea sa existe mai multe campanii de acest fel in Romania. Sa invatam sa ne educam copiii pentru sanatate, sa le vorbim despre hrana si despre bolile cu transmitere sexuala. Mi-ar placea ca lumea sa invete sa apeleze la oncogenetician atunci cand sunt mai mult de 3 cazuri de cancer in familie, in special pe aceeasi linie de descendenta. Si mi-ar placea ca atunci cand este ceva in neregula (sangerari, dureri, tulburari ale functiilor fiziologice) sa se prezinte rapid la medic.

Pana atunci mi-ar placea sa aflam cu totii despre World Cancer Day si sa facem fiecare un gest de preventie anul acesta. Al tau care este?



Comentarii