Luni de octombrie - zi libera?

Este luni, inceput de octombrie...Cam la vreo doua saptamani dupa ce a inceput scoala. Ziua in care mintea copiilor e fertila si curioasa, ziua in care serbam educatia. Cum? Cu o pauza...

Ca si cum am sarbatori sanatatea cu o boala? Ca si cum ne-am bucura de sport vegetand pe canapea? Ca si cum am celebra mancatul sanatos cu o portie mare de hamburgeri congelati de la McDonald's stropiti din abundenta cu ketchup? Ca si cum am sarbatori copiii inchizandu-i in casa si interzicandu-le sa se joace? 

Si lista se poate prelungi la nesfarsit... Ma intreb insa din ce logica absurda face parte o astfel de decizie atat de asemanatoare aceleia de a organiza in Saptamana Altfel... o pre-vacanta.

Aici nu e vorba despre salarii, este vorba despre mentalitati. Mentalitati care din pacate nu tin cont de binele copiilor, care poate nu mai cunosc pasiunea de a fi profesor ci doar aceeasi lene si resemnare generala, intrezarita in multe alte niveluri ale societatii. 

Am citit cu totii pe undeva ca a fost demonstrat ca vacantele prea lungi sunt in detrimentul copiilor cu statut socio-economic mai redus si aduc, in schimb, un beneficiu numai celor proveniti din familii cu educatie si bani pentru ca numai acestea din urma au posibilitatea sa le ofere copiilor activitati variate, care sa ii stimuleze cognitiv si sa le pastreze proaspete macar o parte dintre notiuni. Cu toate acestea s-a protestat furibund impotriva scurtarii vacantei de vara, deja luxurianta fata de omoloagele ei din multe alte tari europene. Stim ca exempla docent si dam exemplul pauzei pe post de model social. Stim ca docendo discitur dar ne-am pierdut complet apetitul si pentru docere, si pentru discere. Ei, da, provin dintr-un liceu cu profil real in care se invata bine si la latina...

As fi putut sa inteleg (chiar mi-ar fi placut) o zi a educatiei altfel decat prin cursurile standard. O zi in care sa existe activitati variate care sa puna in valoare oferta educationala a fiecarei scoli. O zi de vizitat cercurile, spre exemplu, pentru ca am citit ca exista in continuare profesori pasionati care ii invata pe elevi sa scrie creativ, sa aprofundeze o limba sau o cultura, sa cante la un instrument, sa rezolve probleme diverse la nivel international, sa faca teatru sau dezbatere... Da, o astfel de zi a educatiei ar fi spart stereotipiile si ar fi dat exemplul minunat al deschiderii mintii si orizonturilor. 

Poate ca sunt undeva acolo profesori care au facut asa ceva... sau care au propus dar li s-a refuzat pentru a nu tulbura linistea unei societati adormite, dornice doar sa priveasca reality show-uri in care manelari "educati" isi bat concubinele siliconate si insarcinate sau se petrec divorturi in direct si marturii dubioase despre experiente personale indoielnice.

Astfel anul acesta se vor putea da subiecte si mai usoare la Capacitate si Bac, astfel incat procentele sa nu scada... si vom putea sa suflam usurati pe 5 Octombrie la anul cand ne vom uita in oglinda ca sa ne felicitam pentru cat am mai muncit si ce rezultate grozave obtinem... 

Comentarii